Månen er så rød, mor…

Månen er så rød, mor…

28. september 2015 Foto Haven Landskab Natur 0
Blodmåne over Køge

I skrivende stund var jeg blot 17 år gammel, sidst der var blodmåne over Danmark. Dengang var jeg bedøvende lige glad… Men nu er det anderledes – jeg betages af vores vidunderlige univers.

Ja ja, jeg ved godt der har sneget sig en lille fejl ind i overskriften, men solen er altså gul, og i nat er månen mere rød end solen nogen sinde har været.

Nå, men jeg satte vækkeuret til klokken halv fire, bare for at stå op og tage nogle billeder. Man er godt åndssvag, for der er sikkert mange andre der havde samme idé, og som givet vis fik bedre billeder i kassen end jeg gjorde. Men det var nu meget “sjovt” at se forandringen med egne øjne.

Inden jeg hoppede i køjen i aftes, riggede jeg kameraet til, så det var 100 % klar til blodmåne forevigelse. Dette billede har jeg taget sent i aftes kl. 23:15

Blodmåne over Køge kl. 22:15

Fuldmåne over Køge kl. 22:15

Nå, men efter vækkeuret havde raslet kl. 03:30 blev der knipset endnu et billede, nu af den stærkt aftagende måne – blod var der intet af, så måske havde de kære meteorologer taget gruelig fejl?

Blodmåne over Køge kl. 03:48

Blodmåne over Køge kl. 03:48

Hmmm, måske blev det slet ikke så blodrødt som de havde lovet, eller også skulle formørkelsen bare være total, før man fik den blodrøde farve at se? Blodrød blev den nu aldrig! Kl. 04:32 var månen inde i den totale formørkelse, og var vel nærmest orange…

Blodmåne over Køge kl. 04:32

Blodmåne over Køge kl. 04:32

Nå, men klokken er ved at lige lovlig mange, og måske man skulle gå på buffen igen, men nej – nu kan jeg sgu lige så godt blive oppe. Klokken er nu 05:05 og mit sidste billede bliver dette, hvor man svagt kan ane at blodmånen stadig roterer.

Blodmåne over Køge kl. 05:05

Blodmåne over Køge kl. 05:05

Kameraets indstillinger

Da blodmånen var total var det svært for mig at få indstillet kameraet helt korrekt. Det skyldes jo nok det manglende lys, så det derved var svært at finde et ordenligt fokuspunkt. Nogle vil mene, at med manuel fokus er det bare at stille fokus på uendelig og så et lille nyk baglæns, men…

Billedet af fuldmånen (kl. 23:15) er taget med følgende indstillinger

Brændevidde: 300mm
Lukketid: 1/320 sek.
Blænde: 5,6
ISO: 100

Billederne af blodmånen (kl. 04:32 og 05:05) er taget med følgende indstillinger

Brændevidde: 300mm
Lukketid: 1 sek.
Blænde: 5,6
ISO: 800